قالب وردپرس بیتستان پرنده فناوری
خانه » گردشگری » آشنایی با آستان امامزاده هاشم جاده هراز
فروشگاه اینترنتی ایلیار
امامزاده هاشم جاده هراز
امامزاده هاشم جاده هراز

آشنایی با آستان امامزاده هاشم جاده هراز

  • امامزاده هاشم مهمترین جاذبه مذهبی جاده هراز است. این امامزاده در مرتفع‌ترین نقطه این جاده و در گردنه‌ای به همین نام واقع است. نسب او را به امام حسن مجتبی می‌رسانند. این امامزاده با شماره ۶۱۷ در آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است. به نظر می‌رسد در گذشته در کنار این بقعه، کاروانسرایی وجود داشته که امروز اثری از آن به چشم نمی‌خورد. یکی از مکان های تفریحی و گردشگری در جاده هراز امام زاده هاشم است. در ادامه با مجله اینترنتی ایلیار همراه باشید

    امامزاده از دوران صفویه است که با شماره ثبت ۶۱۷ در تاریخ ۲۳ اسفند ۱۳۴۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است. 

    کوهستانی بودن منطقه و قرارگیری بنای امامزاده در مسیر یکی از پرترددترین جاده‌های کشور، علاوه بر کارکرد اصلی مذهبی و زیارتی آن، زمینه‌ساز پیدایش کارکردهای مختلف اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی شده و توقفگاه مناسبی را برای زائران و مسافران خسته از راه فراهم آورده است.

    آستان امامزاده هاشم (علیه السلام) در ۶۰ کیلومتری شمال‌غرب تهران (جاده هراز)، در بالاترین ارتفاعات مشرف به دماوند و دشت مشاء، واقع است.

    از تهران که به سمت آمل حرکت کنیم پس از عبور از شهر دماوند در مرتفع ترین نقطه جاده، جایی که می توان مرز استان مازندران و تهران دانست گنبد طلایی رنگ بارگاه امامزاده هاشم از دور نمایان می شود.

     به طور حتم همه کسانی که به قصد رفتن به شمال از جاده پر پیچ و خم هراز عبور می کنند با این امامزاده محبوب آشنایی دارند.

    امامزاده ای زیبا در گردنه هراز و پای کوه که جان پناه مسافران بسیاری در فصول سرد زمستان و تفریگاهی خنک و خوش آب و هوا در فصل تابستان است.

    بقعه ی امامزاده هاشم (ع)

    بقعه زیارتی امامزاده هاشم (ع) با مصالح سنگ و ملاط، گچ و آهک بصورت ساده و بدون تزئینات  ساخته و پرداخته شده است.

    گنبد بیرونی بقعه بصورت رک هشت ترک و گنبد داخلی آن بصورت مدور بوده  که با سنگ ساخته شده است. بنای اصلی امامزاده در دوره صفویان در زمان شاه عباس  اول با دو رباط سنگی متصل به هم ساخته شده و در دوره های بعدی تعمیر و بازسازی شده است و در دوره های اخیر مجموعه بناهایی جهت استفاده زوار و مسافرین به بنای اصلی افزوده شد.

    مقبره امامزاده درست در زیر گنبد بنا واقع شده و دارای صندوق چوبی و کتیبه است که تاریخ ۱۰۸۹ هجری رادارد.

    این بقعه تاریخی در سازمان میراث فرهنگی استان تهران به شماره ۶۱۷ جزو آثار تاریخی شهرستان دماوند به ثبت تاریخی رسیده است.

    از پیشینه این امامزاده که جویا می شویم، درمی یابیم که از نوادگان اهل بیت بوده و نسبش به امام حسن مجتبی امام دوم شیعیان  باز می گردد. این امامزاده از محبوبیت ویژه ای در میان مسافران این مسیر برخوردار است. قدمت بنای اولیه  آن به دوران صفویه بازمی گردد و شواهدی دال بر وجود کاروانسرا در این مکان به چشم می خورد. این بقعه بارها بازسازی شده  و در حال حاضر ساختمانی است سنگی که گنبد پیازی طلایی رنگی بر روی آن قرار گرفته و دو مناره رفیع در دو سوی آن به چشم می خورد.رواقی با هفت طاق قوسی در ضلع شمالی حرم قرار دارد. ورودی اصلی رو به جاده و در قسمت شمال شرقی بناست. ستونهایی در داخل امامزاده وجود دارد که بار سقف را به دوش می کشد.

    آیینه کاری زیبای داخل حرم و دو در چوبی تزئین شده با هنر معرق و منبت از جاذبه های این بنای مذهبی است.

    ضریح طلایی رنگی در میانه حرم قرار دارد که با کتیبه هایی از آیات قرآن تزئین شده است. رستوران، مغازه، زائر سرا و پارکینگ از امکانات این آرامگاه کوهستانی است.

    هنگام عبور از جاده پر پیچ و خم هراز با زیارت از این امامزاده زیبا سفر خود را معنوی کنید.

    نمای بیرونی گنبد مخروطی شکل است که این نوع گنبد در معماری مناطق کوهستانی و در منطقۀ دماوند رایج است. از آن جمله می‌توان به مقابر برجی آرامگاهی در این منطقه همانند امامزاده عبدالله دماوند اشاره کرد.
    بر صفحه‌ای فلزی که در ورودی بقعه نصب شده، دربارۀ نسب امامزاده هاشم (علیه السلام) چنین آمده است: «حضرت هاشم (علیه السلام) بن حسن بن یحیی بن حسین بن طباطبا بن ابراهیم بن اسماعیل بن ابراهیم بن حسن مثنی بن حسن مجتبی بن علی بن ابی طالب نسل ۹ از امام حسن مجتبی علیه السلام».
    امامزاده صحن محصوری ندارد و در ضلع شمال خود که مشرف به صحن است، رواقی با هفت طاق قوسی شکل ساده دارد و از چهار ورودی آن، هم‌اکنون دو ورودی مردانه و زنانه مورد استفادۀ زائران است. ورودی اصلی آن (ورودی مردانه) در جبهۀ شمال شرقی بنا و رو به جاده است. این بنا، فضای گنبدخانه ندارد و پس از ورود و گذر از فضایی طاقی شکل، وارد فضای حرم می شود که ضریح امامزاده در آن قرار دارد و به دو قسمت مردانه و زنانه تقسیم شده است.
    داخل امامزاده به شکل زیبایی آینه‌کاری شده و دو در منبت ـ معرق‌کاری شده امامزاده، در ضلع شمال و جنوبی آن نیز از جمله عناصر دیدنی موجود در بقعه است. ضریح طلایی امامزاده، چهار وجهی است و تزئینات و کتیبه‌هایی از آیات قرآن در قاب‌های میناکاری دارد.
    محوطۀ پشت امامزاده، محل اسکان خادمان و مدیران بقعه و اتاقی نیز به عنوان کشتارگاه قرار دارد. همچنین در فضای باز مقابل ضلع شمالی بقعه هم، رستوران‌ها و مغازه‌های متعدد و در آن سوی جاده، قبرستان امامزاده، ساختمان زائرسرا و مخابرات قرار دارند.
    درآمد امامزاده از هر مغازه یا محل درآمد دیگر، نیمی صرف بازسازی موقوفه و نیم دیگر به حساب ادارۀ اوقاف واریز می شود تا با نظارت مراجع تقلید، برای هزینه‌های مربوط به مسافران در راه مانده و موارد لازم دیگر صرف شود.

    امامزاده هاشم جاده هراز
    امامزاده هاشم جاده هراز

    امکانات ویژه

    آستان امام زاده هاشم (علیه السلام) خدمات و امکاناتی از قبیل پارکینگ یک هکتاری، زائرسرایی با ۱۶ اتاق، اورژانس، مخابرات، هتل و رستوران، بازارچه، نانوایی، سایت کایت پروازی، امدادهای جاده ای و امور فرهنگی و تبلیغاتی دارد.

    کشمکش مازندران و تهران بر سر تولیت امامزاده هاشم(ع)

    هر از گاهی جدال بین مازندرانی‌ها و پایتخت‌نشینان بر سر منطقه امامزاده هاشم به اوج می‌رسد، یکی می‌گوید این منطقه جزو حوزه ماست و دیگری آن را جزو لاینفک خود می‌شمارد و در این‌ بین اهالی منطقه بین کشمکش مسئولان، سرگردان‌اند.

    همواره شاهد اختلاف بین دو استان بر سر منطقه امام زاده هاشم بودیم، از یک‌سوم اوقاف دو استان تهران و مازندران درباره تولی گری امامزاده بحث‌ و جدل دارند و از سوی دیگر، هر دو استان تابلویی را در این منطقه نصب‌کرده‌اند.

    همه گونه اختلاف بر سر یک منطقه آملی‌ها و دماوندی‌ها هر دو معتقدند منطقه امام زاده هاشم در حوزه تقسیمات آن‌ها است در زمینهٔ صندوق رأی منطقه امام زاده هاشم (ع) بیان کرد: با توجه به تقسیمات مازندران از سوی این استان صندوق رأی به این منطقه فرستاده شد.

    مناقشه مرزی مازندرانی‌ها و پایتخت‌نشینان در روز انتخابات نیز به شکل دیگری بروز کرد و هر دو استان در این منطقه شعبه اخذ رأی فرستادند و علیرضا یونسی، رئیس ستاد انتخابات مازندران و سرپرست فرمانداری ویژه آمل در این زمینه در زمینهٔ صندوق رأی منطقه امام زاده هاشم (ع) بیان کرد: با توجه به تقسیمات مازندران از سوی این استان صندوق رأی به این منطقه فرستاده شد و هیچ صندوقی از شهر دماوند در این مکان قرار نگرفته است.

    یونسی با اشاره به حضور نمایندگان کاندیدای شوراها در کنار شعبات و اعلام کد به مراجعه‌کنندگان را تخلف مطرح کرد و گفت: در صورت گزارش این موارد ستاد نظارت برخورد می‌کند..

    رضا مقدم، بخشدار لاریجان آمل می‌گوید: طبق ماده ۱۴ قانون تصمیمات کشوری امام‌ زاده هاشم (ع) متعلق به بخش لاریجان شهرستان آمل استان مازندران است، اما عوامل هیئت اجرایی شهرستان دماوند به صندوق رأی‌گیری شماره ۱ ریاست جمهوری در استان مازندران ورود کردند.

    وی گفت: در دوره‌های گذشته، این مکان حوزه رأی‌گیری مازندران بود که در روز ۲۹ اردیبهشت مسئولان هیئت اجرایی دماوند با قرار دادن صندوق در این حوزه، شروع به رأی‌گیری کردند که امیدوارم در آینده شاهد این موضوع نباشیم.

    مقدم با اشاره به اینکه به‌هیچ‌وجه اجازه ورود و دست‌درازی به خاک آمل را نمی‌دهیم، ادامه داد: امیدواریم مسئولان دماوند با حفظ حریم شهرستانی و استانی که وزارت کشور مشخص کرد را مطابق قانون رفتار کنند.

    گفتنی است؛ لاریجان در استان مازندران و دماوند در حوزه استحفاظی استان تهران بر سر امام زاده هاشم که در حوزه استان مازندران و بخش لاریحان آمل قرار دارد، مناقشه دارند و مناقشه مرزی مازندرانی ها و پایتخت نشینان تنها مختص به صندوق رای نمی شود، بلکه هر دو استان خود را متولی امام زاده هاشم می دانند، استانی شبانه تابلو نصب و دیگری با جرثقیل آن را جمع آوری می کند.

    درحالی‌که آستانه مقدس امام‌ زاده هاشم در حوزه استحفاظی مازندران واقع‌ شده اما پایتخت‌نشینان با نصب تابلویی در این مکان، آن را جزو حوزه خود قلمداد می‌کنند و هر دو استان خود را متولی این امامزاده عظیم الشان می‌دانند.

    آستان مقدس امامزاده هاشم (ع) در شمال غربی جاده هراز در مسیر آمل به تهران و در منطقه معروف گردنه امام‌زاده هاشم (ع) لاریجان واقع‌شده است که دماوندی‌ها با نصب تابلوهایی این مکان را به تصاحب خود درآورده‌اند.

    در همین رابطه، نماینده مردم آمل مجلس شورای اسلامی گفت: آستانه مبارکه امام زاده هاشم (ع) در حوزه استحفاظی بخش کوهستانی لاریجان و مازندران قرار دارد.

    وی تصریح کرد: طبق پیگیری‌های صورت گرفته روز یکشنبه تابلو شهرستان دماوند که در حوزه استحفاظی بخش لاریجان شهرستان آمل نصب‌شده بود پایین آورده شد.

    امام زاده هاشم
    امام زاده هاشم

    یوسفیان ملأ بابیان اینکه آستانه امام‌ زاده هاشم مدینه فاضله شهرستان آمل است، افزود: براساس حکمی که از طریق کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی صادر شد آستان مقدس امام‌ زاده هاشم مربوط به شهرستان آمل می‌شود.

    بر اساس این گزارش، مسئولان مازندران همواره تاکید می‌کنند؛ سازمان اوقاف و امور خیریه کشور، به‌خوبی واقف باشند که آستانه مبارکه امام زاده هاشم (ع) حق مازندران، شهرستان آمل و بخش لاریجان است و این سازمان باید به خواسته‌های به‌حق مردم پاسخ روشنی بدهد، همچنین مستندات و مدارک لازم که مالکیت کامل آستانه مبارکه امامزاده هاشم (ع) را حوزه استحفاظی مازندران و بخش لاریجان تأیید می‌کند، موجود است

    زیارت نامه امامزاده هاشم (ع)

    السَّلامُ عَلَیکَ اَیُّهَا السَّیِّدُ الزَّکِیُّ، اَلطّاهِرُ الوَلِیُّ، وَالدّاعِی الحَفِیُّ؛ اَشهَدُ اَنَّکَ قُلتَ حَقّاً، حَقّاً، وَنَطَقتَ حَقّاً وَصِدقاً، وَدَعوتَ اِلی مَولایَ وَمَولاکَ، عَلانِیَهً وَسِرًّا، فازَ مُتَّبِعُکَ، وَنَجا مُصَدِّقُکَ، وَخابَ وَخَسِرَ مُکَذِّبُکَ، وَالمُتَخَلِّفُ عَنکَ، اَشهَد لی بِهذهِ الشَّهادَهِ، لِاَکونَ مَنَ الفائِزینَ بِمَعرِفَتِکَ وَطاعَتِکَ، وَتَصدیقِکَ وَاتِّباعَکَ، وَالسَّلامُ عَلَیکَ یا سَیِّدی وَابنَ سَیِّدی. اَنتَ بابُ اللهِ المُؤتی مَنهُ، وَالمَأخوذُ عَنهُ، اَتَیتُکَ زائِراً، وَحاجاتی لَکَ مُستَودِعهً، وَها اَنَا ذا اَستَودِعُکَ دینی وَاَمانَتی، وَخَواتیمَ عَمَلی، وَجَوامِعَ اَمَلی اِلی مُنتَهی اَجَلی، وَالسَّلامُ عَلَیکَ وَ رَحمَهُ اللهِ وَبَرَکاتُه.
    ***
    سلام بر تو ای آقای پاک و پاکیزه و سرور من و ای دعوت کننده (به حق) به مهربانی، گواهی دهم که تو حق گفتی و به حق و راستی سخن کردی و (مردم را) آشکارا و نهان بسوی مولای من و مولای خودت دعوت فرمودی رستگار شد پیرو تو و نجات یافت تصدیق کننده ات و نومید و زیانکار شد تکذیب کننده ات و آن کس که با تو مخالفت کرد گواه باش برای من این گواهی را تا من بوسیله معرفت و اطاعت تو و تصدیق و پیروی کردنت از زمره رستگاران باشم و سلام بر تو ای آقای من و ای فرزند آقای من توئی درگاه خدا که از آن درآیند و (معالم دین را) از آن بگیرند آمده ام به درگاهت برای زیارت و حاجتهای خود را به تو سپرده ام و من اکنون به تو می سپارم دینم و امانتم و سرانجام کارهایم و همه آرزوهایم را تا پایان عمرم و بر تو باد سلام و رحمت خدا و برکاتش.

     تونل امامزاده هاشم
    تونل امامزاده هاشم

    چجوری بریم

    در کیلومتر پنجاه جاده تهران – آمل ، حدود پانزده کیلومتر بعد از آبعلی، به تونل امامزاده هاشم میرسید. بلافاصله بعد از تونل هم مجتمع امامزاده ظاهر میشود

    کی بریم

    • آبان
      آذر
      دی

    حتما بعد از خواندن و رفتن به امام زاده هاشم در جاده هراز نظرات و پیشنهادات خود را در بخش دیدگاه ها بنویسید. تا در پست های بعدی از آن استفاده کنیم. امیدواریم از مطالعه این مقاله در مجله اینترنتی ایلیار لذت برده باشید

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۲ رای

    مطلب پیشنهادی

    سون سنتر

    مجتمع تجاری سون سنتر در شرق تهران

    بنظرم هر خانمی احتیاج به پاساژ درمانی داره .امروز تصمیم گرفتم به یه مرکز خرید …

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.